Vzroki v ozadju nerednih menstruacij in naravna pomoč

Pogosto se neredne menstruacije pojavijo v najstniških letih ter v času prehoda ženske v meno. Oboje je precej naraven pojav. Kaj pa neredne menstruacije vmes? Kaj je v ozadju teh in kako si pomagati na naraven način?

Kdaj se smatra, da je menstruacija redna?

Normalen čas menstrualne krvavitve običajno traja 4–8 dni. Vsaka nova menstrualna krvavitev (ki jo štejemo od prvega dneva krvavitve do naslednje krvavitve) se pojavlja v povprečju na 28–29 dni. Seveda ima vsaka ženska nekoliko drugačen cikel, zato je dobro, da izhajate iz svojega običajnega cikla. Tako pri nekaterih mesečno perilo traja 5, pri drugih morda 7 dni. Pri nekaterih se cikel zavrti v 21 dneh, pri drugih celo v 35, itd. Rahla nihanja znotraj tega okvirja so normalna (28 plus/minus 5 dni, intenzivnost krvavitve 3–5 tamponov dnevno). Torej ni nujno, da mora biti menstruacija vedno točno na predvideni dan ali krvavitev vedno enako močna. 

Kdaj gre za neredno menstruacijo?

Običajno je, da so menstrualni cikli neredni, ko ženska postaja plodna (med 9. in 14. letom) in tudi ko se njena plodnost poslavlja (okrog 50. leta). Pa tudi v obdobju dojenja lahko cikel nekoliko zaniha. Za nenormalno velja, če so menstruacije zelo neredne zunaj opisanih obdobij, če se torej cikli pojavljajo na manj kot 21 ali več kot 35 dni. Pa tudi če menstruacija izostane tri- ali večkrat zapored. Če je krvavitev precej močnejša (ko kri napoji enega ali več vložkov ali tamponov v eni uri) ali če je šibkejša kot običajno (pod dva tampona dnevno). Če krvavitev traja več kot 7 dni (npr. do 14 dni). Za nepravilnost se šteje tudi, če so razlike med cikli 9 dni. Npr. enkrat je dolžina cikla 28 dni, enkrat 37 itd. Za nepravilnost se šteje tudi, če med dvema cikloma pride do krvavitve. Prav tako ni normalno, da ob menstruacijah doživljamo tudi močno bolečino, krče, slabost ali celo siljenje na bruhanje. Boleče menstruacije so najpogostejši vzrok za izostanek od dela pri ženskah, mlajših od trideset let.

Vzroki nerednih menstruacij?

Veliko različnih vzrokov je lahko v ozadju nerednih menstruacij. Med njimi so denimo:

  • Hormonska nihanja – v ozadju motenj cikla je pogosto lahko preveč prolaktina, preveč estrogena, premalo progesterona …
  • Uživanje določenih zdravil – steroidi, antikoagulanti, kontracepcijska sredstva – npr. po prenehanju s kontracepcijo imate lahko neredne menstruacije tudi do šest mesecev.
  • Zdravstvene težave – endometrioza, policistični jajčniki, motnje delovanja ščitnice, motnje v strjevanju krvi, žolčni kami, šibka jetra (če dobro delujejo, izločajo viške estrogena), infekcije rodil, operacije na maternici, jajčnikih, jajcevodih, ki lahko povzročijo blokade …
  • Hitro hujšanje ali hitra pridobitev odvečnih kilogramov.
  • Psihični stres, premalo spanja in na sploh nekakovosten način življenja – stres npr. povzroči porast prolaktina in posledično disharmonijo hormonov estrogena in progesterona, kar med drugim vodi v motnje menstrualnega cikla.
  • Nekakovostna prehrana lahko med drugim privede do pomanjkanja hranil in/ali presežka toksinov, vse to lahko povzroči motnje hormonov – če nam npr. primanjkuje joda bo, ne deluje slabo le ščitnica, temveč tudi vse ostale žleze. Obenem lahko pomanjkanje joda vodi v ciste na jajčnikih, kar, znano, lahko moti menstrualni cikel. Če s hrano zaužijemo preveč hormonskih motilcev (endokrinih motilcev, ki oponašajo estrogen – pesticidi, fungicidi, DDT, težki metali, sojini proteini …) bo problem z estrogenom, kar prav tako lahko zmoti menstrualni cikel.
  • Pretirana fizična aktivnost in upad telesne maščobe – to je npr. lahko razlog, da se motnje v menstrualnem ciklu pogosto pojavljajo profesionalnim športnicam, plesalkam, gimnastičarkam.

Ugotavljanje težave?

Svetuje se, da ženska vodi dnevnik in si zapisuje, kako potekajo vsaj dva ali trije menstrualni cikli in se glede na jakost težav ustrezno ukrepa. Potrebno je izločiti tudi druge težave, npr. težave s ščitnico itd.

Naravne rešitve?

Za odpravljanje težav z menstrualnim ciklom lahko ženska veliko naredi že z potrebnimi korekcijami načina življenja. Zato je smiselno, da najprej poskrbi za:

  • Dovolj spanja in počitka.
  • Ustrezno (in ne pretirano) fizično aktivnost.
  • Redno izpostavljanje sončni svetlobi.
  • Uživanje kakovostne, ekološke in raznovrstne prehrane.
  • Odpravo morebitnih pomanjkanj hranil, potrebnih za normalno delovanje reproduktivnih organov.  Za uravnavanje estrogena naj uživa več ekološke zelenjave, zlasti križnic (ohrovt, brokoli, brstični  ohrovt, zelje …) in rjavih morskih alg kelp, ki so bogat vir joda. Če se poleg nerednih menstruacij pojavljajo tudi znaki PMS, naj uživa več vitamina C, B vitaminov in vitamina D (slednjega je smiselno tudi laboratorijsko preveriti, saj ga imamo pogosto precej premalo). Če ima boleče menstruacije, naj uživa več magnezija v obliki orotata, ki sprošča krče maternice in umirja bolečine. Te lahko olajša tudi z zeliščnimi grelnimi blazinami ali s termoforjem, ki ga položi na trebuh, na predel maternice. V primeru močnejših menstruacij naj poskrbi za nadomeščanje izgubljene krvi. Z uživanjem več temno zelene listnate zelenjave (npr. ohrovta), pripravkov iz pšenične trave, alg, z uživanjem rdečega mesa, v primeru pomanjkanja železa pa si lahko pomaga tudi z funkcionalnimi naravnimi sokovi, kot je Dr. Steinberger Eisenblut.
  • Obvladovanje stresa, npr. z vajami sproščanja, dihanja, s sprehodi v naravi, s crkljanjem štirinožnega prijatelja, z aromaterapijo s sproščujočimi eteričnimi olji, z naravnimi pripravki, kot je npr. kombinacija melise in pasijonke v A. Vogel Relax pršilu. Po potrebi naj tudi prečisti telo težkih kovin in okrepi jetra (dobro delovanje slednjih telo očisti tudi nakopičenega estrogena in estrogenskih motilcev).

Kaj pa pomoč navadne konopljike?

Navadna konopljika (Vitex agnus-castus) se je od nekdaj uporabljala tudi za odpravljanje številnih težav, povezanih z menstrualnim ciklom, vključno z nerednimi menstruacijami. Nova dognanja pa tovrstno uporabo potrjujejo. V Farmacevtskem vestniku tako lahko preberemo, da se navadno konopljiko lahko uporablja ob naslednjih motnjah ženskega reproduktivnega sistema: predmenstrualni sindrom (PMS), ciklična mastalgija, predmenstrualna disforična motnja (PMDD), nezmožnosti zanositve, komplikacije v povezavi z menopavzo, prevelika količina mleka pri doječih ženskah, spolna disfunkcija, nenormalne krvavitve iz maternice, hiperprolaktinemija, motnje lutealne faze, premočna menstruacija, maternični fibroidi, sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) in migrena.

Med registrirana zdravila rastlinskega izvora iz navadne konopljike (s potrjenimi učinki in varnostjo) sodi Cyclodynon®. Vsebuje 20 mg izvlečka navadne konopljike, ki s svojimi zdravilnimi učinkovinami harmonizira menstrualni cikel, obenem pa tudi obvladuje tako telesne kot psihične simptome PMS, v kolikor so prisotni. Verjetno glavni mehanizem delovanja konopljike je ta, da zniža previsok serumski prolaktin. Prednost pripravka je v tem, da ni na hormonski osnovi, saj se mnogo žensk izogiba hormonskim pripravkom. Deluje pa kljub temu tako, da uravnava hormone, odgovorne za harmonizacijo menstrualnega cikla. Za najboljši učinek je pripravek dobro jemati vsak dan (tudi tekom menstruacije) vsaj 3–6 mesecev. Če se težave po tem času slučajno povrnejo, lahko čas jemanja ustrezno podaljšamo.

Besedilo: Adriana Dolinar

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se